Rekonštrukcia Umeleckej ulice v Ostrave

Súťažný návrh na rekonštrukciu Umeleckej ulice v Ostrave. Jedná sa o nástupný priestor pred domom umenia. Bohužiaľ, v súčasnosti tento priestor slúži ako jedno parkovisko pre okolité obytné budovy. V našom návrhu sme zredukovali parkovacie miesta na minimum, ale súčasne sme hľadali kompromis, ako umožniť na ulici aj voľný pohyb peších. Inšpirovali sme sa konceptom zdieľaných verejných priestorov, tzv. shared spaces. Zámerom bolo získať jednoliaty priestor, ktorý sa dá v prípade potreby variovať. počas väčších podujatí a kultúrnych akcií možno ulicu pre autá úplne uzavrieť a inštalovať naň pódium.

Umeleckú ulicu sme navrhli ako výstavný priestor pre umelecké diela. Je to voľný priestor, ktorý môže byť variabilne menenie podľa potreby. Môžu sa tu odohrávať vernisáže alebo galérie pod holým nebom. Je to priestor pre umelcov, ktorý by mal tvoriť atmosféru tohto priestoru a vtiahnuť ľudí medzi umenie. Vystavovať umelecké diela je možné na zemi ale tiež vo vzduchu, nad úrovňou chodcov, a to natiahnutím lana medzi stĺpy osvetlenia. Chodci sa tak dostávajú priamo do centra diania.

Súťaž02/2017
LokalitaOstrava, ČR

Zaujala vás naša práca?