Vila na Pereši

Rodinný dom je navrhnutý do svahu nad košickou mestskou časťou Pereš. Hlavnou požiadavkou klienta pri návrhu bolo vizuálne oddelenie domu od susedných pozemkov. Vytvorili sme preto átrium, v ktorom môže majiteľ nerušene tráviť svoj voľný čas. Od susedov je opticky oddelený drevenými lamelami. Ich natočenie umožňuje prenikanie slnečných lúčov do átria, ale zároveň bráni vizuálnemu kontaktu so susedom. Dom je akoby uzavretý do seba. V átriu je okrem príjemného relaxovania na lehátku k dispozícii aj vírivka a exteriérová kuchynka.
Dom je dvojpodlažný s čiastočne do terénu zapusteným prvým podlažím. Na tomto podlaží je navrhnutá spoločenská miestnosť s posilovňou a tzv. ,,letná obývacia miestnosť“ domu. Z nej je priamy prístup do exteriéru a do átria. V lete tak môžu majitelia tráviť celý deň na spodnom podlaží.
Obytné miestnosti sú kvôli lepšiemu výhľadu na krajinu situované na hornom podlaží. Vstup do domu je takisto z tohto podlažia. Jednou z požiadaviek klienta bolo aj zakomponovanie jeho kancelárie do dispozície domu. Rodinný dom sa tak stáva nielen domovom ale aj pracoviskom. Aby sme oddelili súkromie klienta od pracovných povinností, orientovali sme kanceláriu do cesty. Prevádzkovo je kancelária taktiež oddelená od obytných miestností.

Štúdia02/2014
LokalitaHaburská ul., Košice - Pereš
Úžitková plocha332 m2

Zaujala vás naša práca?